Da jeg var gravid fikk jeg dilla på Brødkake!
Dette er en kake fra Bergen som er utrolig god! Men jeg er redd den holder på å dø ut, nå er det bare Solbrød og Baker Brun i Bergen som lager dem, umulig å få tak i andre steder. De beste brødkakene var dem som Martens hadde: to stk i gjennomsiktig papir med hvit glasur på! Man fikk kjøpt dem i vanlig butikk. Oppfordrer Martens til å ta opp igjen produksjonen!!!!
Min mormor som er vokst opp i Edvartsens gate i Sandviken i Bergen på 1930-40 tallet fortalte at da hun var liten kjøpte hun brødkake for 50 øre stk på bakeriet i gaten. Kaken er laget av gårsdagens brød som bakeriene ikke ville kaste.
Her er en oppskrift jeg bruker hentet fra matoppskrift.no
2 | kopp(er) | brødsmuler |
4 | kopp(er) | kulturmelk |
4 | kopp(er) | hvetemel |
3 | kopp(er) | sukker |
200 | gr | smeltet smør |
8 | ts | kanel |
8 | ts | natron |
1 porsjon gir ca 20 stykker. Lett å lage.
Husk å ikke ha for mye natron i, da kan kaken få en slags "bismak".
Slik gjør du:
Brødsmulene legges i kulturmelken i ca. 15 min. (bløtes opp). Hvis brødet er gammelt, bør de ligge lenger. Det er best å bruke langebrød fra Bergen, da smaker den som den skal!
Etter at smulene er "bløte", ha i natron, deretter blandes resten i etter hvert.
Stekes i langpanne på 180º i 20 min. Pyntes med melisglasur tilsatt litt romessens.
Her er brødkaken jeg bakte til dåpen til lillegutt servert på servise jeg har arvet fra min oldemor.
nam må prøves :)
SvarSlettI Martens sine så hadde de alt fra wittendeig, bolledeig, kakerester (alt fra sjokoladekake/sukkerbrød/walesring etc) osv i brødkakene. Så om du har kake til overs, uansett hvilken kake, frys de ned, og kjør til smuler i maskin, og ha i deigen :)
SvarSlett